Kernwaarden

 

Familiegeschiedenis

  • Het Voedselbos is een Texels familiebedrijf in hart en nieren. Vanaf 1994 door Willem en Trudy stapje voor stapje opgebouwd en inmiddels, met de oorspronkelijke idealen in het achterhoofd, door de tweede generatie overgenomen.

 

De volgende generatie

  • In onze familie staat de volgende generatie aan het begin van haar leven. Op het bedrijf gebruiken we organische meststoffen en biologische bestrijding, zodat we een duurzaam voedselbos kunnen achterlaten voor Anniek en haar generatiegenoten.

 

Biodiversiteit vergroten

  • In het Voedselbos brengen we fruitproductie uit de tuinbouw en biodiversiteit uit de natuur samen. Door een grote biodiversiteit aan planten en insecten toe te laten in het Voedselbos, zien we de productiviteit van de gewassen toenemen.

 

Echt Texels

  • Onze gewassen en producten worden geteeld, geplukt en geproduceerd op de Texelse bodem, door onze familie die al generaties lang op Texel woont, met Texelse schapen en lammetjes naast de deur. Hoe Texels wil je het hebben.

 

Lekker & Gezond

  • Het allerbelangrijkste van de oogst vinden wij dat het zo lekker is, dat je bijna niet kan stoppen met eten. Daarom kiezen wij voor o.a. de meest sappige aardbeien en zoetste snoeptomaatjes. Door de duurzame teelt kunt u erop vertrouwen dat onze oogst gezond is.

 

 

Meer over onze geschiedenis

Witlof en aardbeien

Trudy en Willem Boersen, beiden opgegroeid op een Texelse boerderij, droomden tijdens hun werk in loondienst om voor zichzelf te beginnen. Begin jaren '90 zijn we gestart met de teelt van witlof in de winter. Om ook in de zomer genoeg werk te hebben voor het eigen bedrijf, is dit aangevuld met aardbeien. Naar lokale, verse aardbeien was op dat moment een grote vraag op Texel, en een halve hectare land vlakbij de witlof schuur kon worden gehuurd voor de aardbeienteelt. De verkoop in een kraampje langs de weg liep meteen als een trein.

'Ik pluk ze zelf wel'

De aardbeien werden snel populair op Texel, er was niet tegenaan te plukken. Er stond zelfs een wachtrij bij het kraampje, waarop iemand zei 'geef mij maar een doosje, dan pluk ik ze zelf wel'. Er kwamen steeds meer mensen die vroegen of ze zelf mochten plukken. We hoorden verhalen dat er ook interesse was in fruitsoorten die mensen van vroeger bij hun grootouders kende, zoals zwarte bessen en kruisbessen. Door goed te luisteren zijn we een zelfpluktuin geworden.

Ons eigen landje

We zijn op zoek gegaan naar een eigen plek om de zelfpluktuin uit te kunnen breiden, en vonden anderhalve hectare weiland aan de Middellandseweg. In 1994 werd dit schapenlandje volgezet met aardbeien, bramen, frambozen, blauwe-, zwarte-, en rode bessen, kruisbessen en heel veel bloemen. Jacco en Judith waren nog klein, maar gingen alle dagen mee naar de tuin en begonnen hier met hun eerste handeltje in courgettes, pompoenen en sierkalebassen.

De wereld op zijn kop

Net voor de zomervakantie van 2014 vond het ongeluk van Willem plaats, waarbij hij met de maaier in de sloot belandde en overleed. Het fruit groeide volop en de toeristen stonden voor de deur, dus ondanks deze grote klap zijn we zoveel mogelijk doorgegaan. Judith was al werkzaam in het bedrijf en Jacco is vanaf deze zomer ook aan de slag gegaan, om het bedrijf met zijn drieën voort te zetten.

Stapje voor stapje uitbreiden

We maken met veel plezier lange dagen en leggen samen met de medewerkers onze ziel en zaligheid in de tuin. Iedere keer als er wat gespaard werd, verbeterden we iets aan het bedrijf. Dit heeft er toe geleid dat de zelfpluktuin gegroeid is tot inmiddels ruim 6 hectare land die bezocht wordt door vele enthousiaste bezoekers per jaar, met een groot assortiment fruit, groenten en bloemen, meerdere kassen, een verwerkingskeuken voor het maken van eigen jams en siropen, een kabouterpad en terrassen waar ons zelfgemaakte lekkers geproefd kan worden.

Duurzame toekomst met het voedselbos

In 2020 is Anniek geboren, de derde generatie die misschien wel de volgende eeuw gaan meemaken. De toekomst die zij voor zich heeft, samen met de verwachting van onze bezoekers in deze tijd hebben ons aan het denken gezet.

In de winter van 2020 is de tuin op de schop gegaan en zijn er honderden kersen, pruimen, appels, peren, nectarines, abrikozen, vijgen, moerbeien, mispels, kiwibessen en notenbomen aangeplant naast het al bestaande fruit. Met als resultaat; een groot, jong, groeiend, duurzaam en biodivers voedselbos die we aan de volgende generatie kunnen achterlaten.

OPENINGSTIJDEN

  • De zelfpluk-kassen met aardbeien, het terras, de boerderijwinkel en het kabouterpad zijn geopend.
  •  
  • Maandag - Zaterdag
  • 10.00 - 16.00 uur
  • Gratis toegang
  •  
  • Middellandseweg 4
  • 1792CG Oudeschild

BEZOEK INFORMATIE

U bent van harte welkom in het Voedselbos op Texel.

Het Terras met o.a. zelfgemaakte taarten, Texelse koffie en ijs, de Boerderijwinkel met lokale en zelfgemaakte producten en het Kabouterpad voor kinderen van 1 tot 8 jaar in het Voedselbos zijn geopend.
 
Het zelfpluk-seizoen is begonnen. Op dit moment zijn er aardbeien te plukken. In de boerderijwinkel krijgt u uitleg over het plukken en een mandje met bakjes om in te plukken.
 
Geopend van maandag - zaterdag
10.00 - 16.00 uur
Gratis toegang
Honden zijn aangelijnd welkom, in verband met loslopende dieren