onze geschiedenis

Witlof en aardbeien

Trudy en Willem Boersen, beiden opgegroeid op een Texelse boerderij, droomden tijdens hun werk in loondienst om voor zichzelf te beginnen. Begin jaren '90 zijn we gestart met de teelt van witlof in de winter. Om ook in de zomer genoeg werk te hebben voor het eigen bedrijf, is dit aangevuld met aardbeien. Naar lokale, verse aardbeien was op dat moment een grote vraag op Texel, en een halve hectare land vlakbij de witlof schuur kon worden gehuurd voor de aardbeienteelt. De verkoop in een kraampje langs de weg liep meteen als een trein.

"Ik pluk ze zelf wel"

De aardbeien werden snel populair op Texel, er was niet tegenaan te plukken. Er stond zelfs een wachtrij bij het kraampje, waarop iemand zei 'geef mij maar een doosje, dan pluk ik ze zelf wel'. Er kwamen steeds meer mensen die vroegen of ze zelf mochten plukken. We hoorden verhalen dat er ook interesse was in fruitsoorten die mensen van vroeger bij hun grootouders kende, zoals zwarte bessen en kruisbessen. Door goed te luisteren zijn we een zelfpluktuin geworden.

Ons eigen landje

We zijn op zoek gegaan naar een eigen plek om de zelfpluktuin uit te kunnen breiden, en vonden anderhalve hectare weiland aan de Middellandseweg. In 1994 werd dit schapenlandje volgezet met aardbeien, bramen, frambozen, blauwe-, zwarte-, en rode bessen, kruisbessen en heel veel bloemen. Jacco en Judith waren nog klein, maar gingen alle dagen mee naar de tuin en begonnen hier met hun eerste handeltje in courgettes, pompoenen en sierkalebassen.

De wereld op zijn kop

Net voor de zomervakantie van 2014 vond het ongeluk van Willem plaats, waarbij hij met de maaier in de sloot belandde en overleed. Het fruit groeide volop en de toeristen stonden voor de deur, dus ondanks deze grote klap zijn we zoveel mogelijk doorgegaan. Judith was al werkzaam in het bedrijf en Jacco is vanaf deze zomer ook aan de slag gegaan, om het bedrijf met zijn drieën voort te zetten.

Stapje voor stapje uitbreiden

We maken met veel plezier lange dagen en leggen samen met de medewerkers onze ziel en zaligheid in de tuin. Iedere keer als er wat gespaard werd, verbeterden we iets aan het bedrijf. Dit heeft er toe geleid dat de zelfpluktuin gegroeid is tot inmiddels ruim 6 hectare land die bezocht wordt door vele enthousiaste bezoekers per jaar, met een groot assortiment fruit, groenten en bloemen, meerdere kassen, een verwerkingskeuken voor het maken van eigen jams en siropen, een kabouterpad en terrassen waar ons zelfgemaakte lekkers geproefd kan worden.

Duurzame toekomst met het voedselbos

In 2020 zijn Anniek en Jens geboren, de derde generatie die misschien wel de volgende eeuw gaan meemaken. De toekomst die zij voor zich hebben, samen met de verwachting van onze bezoekers in deze tijd hebben ons aan het denken gezet. In de winter van 2020/2021 is de tuin op de schop gegaan en zijn er honderden kersen, pruimen, appels, peren, nectarines, abrikozen, vijgen, moerbeien, mispels, kiwibessen en notenbomen aangeplant naast het al bestaande fruit. Met als resultaat; een groot biodivers voedselbos vol leven waarin je alles wat rijp is mag bekijken, ruiken, voelen, plukken en proeven. Dit is volgens ons het beste en mooiste wat wij Texel en alle bezoekers kunnen bieden.

vandaag geopend tot 17:30 uur

  • Middellandseweg 4, Oudeschild, Texel
  • 1 mei - 1 november
  • Maandag - Zaterdag
  • 9.30 - 17.30 uur

Tickets en tijdslot reserveren

Om te komen struinen, spelen, leren, relaxen, proeven en voor alle andere voedselbos activiteiten, heb je een geldig entreeticket nodig. Koop deze alvast online zodat je direct bij aankomst het bos in kan.

Wil je het voedselbos vaker bezoeken? Dan hebben we nu een heel voordelige 10-rittenkaart voor je!

LET OP: alles heeft zijn eigen groei, bloei en oogsttijd. Het aanbod en de hoeveelheid om te proeven varieren dus gedurende het seizoen.

TICKETS EN RESERVEREN >

(DE) Tickets und Reservierungen >