Geduld met de walnoot

11 april 2021

Het gezegde 'de beste tijd om een boom te planten is 10 jaar geleden' is zeker van toepassing op deze notenbomen.

De vorige eeuw geplant

De eerste Walnoot, of Okkernoot, in het Voedselbos is 26 jaar geleden geplant toen de Zelfpluktuin van start ging. Hier raakte hij langzaam gewend aan de Texelse volle grond, en begint nu een serieuze boom te worden met steeds grotere oogst. Inmiddels staan er in het Voedselbos drie walnotenbomen van verschillende leeftijden. Je moet geduld hebben, met deze Okkernoot.

Geduld hebben

Dat geldt voor alle Walnotenbomen. Zij leveren pas na 10 tot 15 jaar vruchten op. Deze vruchten noemt men noten, maar worden botanisch als steenvruchten beschouwd. Zoals een kers of perzik, met een harde pit (steen) met daarin het eigenlijke zaad. De walnoten groeien binnenin een groene bolster, die tijdens de rijping barst. Meestal op de grond. Uit die bolster komt de dop. Dat is de harde, tweedelige schaal. Deze doppen worden na de oogst wekenlang gedroogd. Of sneller, met een verfbrander of op de verwarming. Pas als de bittere zaadmantel loslaat, kun je de noten (of dus eigenlijk de dop) kraken en eten. Of persen; walnotenolie is heel lekker in de salade. 

Gezondheid

De walnoot is de meest gezonde noot. Hij bevat onder meer vezels, magnesium, Vitamine E en B6, eiwitten, kalium, koper, zink en antioxidanten. Een handje per dag helpt tegen stress en hoge bloeddruk. De kans op hart- en vaatziekten verkleind en bij mannen verbetert de kwaliteit van sperma. Er wordt ook beweerd dat walnoten goed zijn voor je hersenen. Gezien de hersenachtige vorm van walnoten zou dat gemakkelijk een fabeltje kunnen zijn. Echter, niets is minder waar. De hoge dosis omega-3-vetten stimuleert daadwerkelijk het functioneren van je brein.  

Groeiomstandigheden

Een walnotenboom heeft een zonnige, open plek nodig, in een beschermde omgeving zoals een bos. Hij houdt van kalk en vruchtbare, waterdoorlatende grond. Door glycoside zijn walnotenbomen minder gevoelig voor insecten en bacterien. Sommige zwarte walnotenbomen produceren een groeiremmende stof die zijn directe buren kan benadelen. Daar is bij de inheemse notenboom geen sprake van. Daaronder kun je alles kweken. 

Nog een eeuw wachten...

Het gezegde 'de beste tijd om een boom te planten is 10 jaar geleden' is door de trage groei zeker van toepassing op deze noten. Een walnotenboom is een investering voor de toekomst. De piekproductie kan liggen rond de 120 jaar! Maar na jaren van geduld oogst je dan ook wel de allergezondste noten. Geduld loont.

vandaag geopend tot 17:30 uur

  • Middellandseweg 4, Oudeschild, Texel
  • 1 mei - 1 november
  • Maandag - Zaterdag
  • 9.30 - 17.30 uur
  • Gratis entree

PLUKDAGEN

Je eigen fruit oogsten kan op plukdagen in het voedselbos. Mandjes en bakjes zijn verkrijgbaar bij de kassa, de oogst kost 7,- per kg. De komende tijd zijn aardbeien-plukdagen wekelijks van maandag tot en met zaterdag.

TERRAS EN BOERDERIJWINKEL

Fruit, noten, kruiden en groenten uit het voedselbos worden dagelijks door ons geoogst en verwerkt. Geniet hiervan op het binnen- en buitenterras of koop deze oogst in onze boerderijwinkel.

OP AVONTUUR IN HET VOEDSELBOS

Ren, klim en kruip over het kabouterpad (geschikt voor kinderen tot 10 jaar) of wandel, geniet, relax en ontdek wat er allemaal groeit in het voedselbos.

RONDLEIDING (TICKETS)

Kom meer te weten over het voedselbos tijdens een rondleiding met aansluitend een proeverij. Rondleidingen kunnen op dit moment nog niet geboekt worden.