Een voedselbos, wat is dat?

08 maart 2021

Misschien wel de nieuwe norm wat betreft voedselproductie, maar dat weten we pas over 10 jaar.

Voor ons is een voedselbos een door de mens aangelegd bomen- en plantensysteem gericht op duurzame voedselproductie. Een voedselbos lijkt op een 'normaal' bos, maar er groeit en bloeit allerlei eetbaars. Er zijn groene experts die allerlei voorwaarden hebben bedacht waaraan een voedselbos moet voldoen. Die regeltjes hebben te maken met het aantal hectare grond, hetminimaal aantal lagen en de mate van wilde groei. Maar, zoals ook voor 'gewone' bossen geldt; het ene voedselbos is het andere niet.

Bekijk een leuke video van het Klokhuis over een voedselbos:

Lagen en soorten

Veelgeziene bomen in een voedselbos zijn de tamme kastanjeboom, de walnoot en natuurlijk appel-, peren- en kersenbomen. Daaronder staan struiken zoals de zwarte bes, frambozenstruik en de bosbes. Nog lager groeien bijvoorbeeld munt, daslook en aardbeien. In de grond zitten onder meer de aardpeer en yacon. Ook qua soorten is geen voedselbos hetzelfde. Afhankelijk van de grondsoort, weersomstandigheden en bestaande fauna kiest de voedselbosbouwer de meest geschikte. Ook praktische zaken tellen mee; wij planten vooral, wat we lekker vinden.

Biodiversiteit

Traditionele akkerbouwers waken voor gronderosie en arme grond door niet telkens hetzelfde gewas te planten. Want de gezondste bodem wordt niet door de mens bewerkt, maar ontstaat door de natuurlijke gang van zaken. 'Bio' betekent 'leven' en dat betreft planten, dieren, schimmels en micro-organismen. Hoe meer variatie in leven, hoe groter de natuurlijke balans en daarmee de voedselproductie. In het voedselbos wordt dan ook niet geschoffeld of gespoten. Ook soorten die te boek staan als onkruid krijgen een kans. Deze kun je dan misschien niet eten, maar ze zijn wel nuttig omdat ze bijvoorbeeld insecten aantrekken of voor voedingsstoffen zorgen. Omdat we de boel de boel laten, is het voedselbos redelijk onderhoudsvrij en levert toch veel op.

Dieren in het voedselbos

Een groot net om de kersen af te schermen van hongerige vogels zul je in ons voedselbos nooit zien. Alle soorten vogels, vlinders, bijen en andere insecten zijn welkom. Niet alleen welkom, noodzakelijk zelfs. De fruithoudende soorten struiken en bomen moeten namelijk wel bestoven worden. Vogels voorkomen een rupsenplaag en padden eten de slakken. In principe ontstaat er een natuurlijk evenwicht als de mens niet ingrijpt. Maar een voedselbos heeft vaak haar beperkingen als het gaat om oppervlakte, waardoor de voedselbosbouwer soms toch wat moet sturen. Op een milieuvriendelijke manier weliswaar. Denk aan het planten van flink wat Gele Kornoelje om extra bijen te lokken, of de inzet van eenden bij een rupsenplaag.

Oogst

Ons voedselbos is van mei tot november te bezoeken dus ons doel is om in die maanden altijd wat te kunnen oogsten. Maar dan nog kunnen we alleen eten wat er op dat moment te oogsten valt. En het voedsel wat een Nederlands voedselbos produceert, is soms wat vergeten. Het vergt wat creativiteit om sommige wortels, noten en eetbare planten in een smakelijk gerecht te verwerken. Maar lukt dat jou als chef, heb je als restaurant wel een leuk concept in handen. Een deel van onze oogst gaat mee naar huis met onze bezoekers, een deel gaat naar hotels en restaurants en een deel verwerken we zelf. In de boerderijwinkel verkopen we onder meer jam,siroop en gelei. Gelukkig groeit de vraag naar gezonde, lokale producten, want ons bos groeit ook.

Toekomst

In Nederland is er inmiddels meer dan 100 hectare voedselbos aangeplant. De overheid tekende een Green Deal met als doel het aantal Nederlandse voedselbossen te vergroten en startende voedselbosbouwers worden vanuit diverse hoeken gesteund. Het verslechterde imago van de traditionele landbouw draagt bij aan de populariteit van Het Voedselbos. Velen wijzen naar deze monocultuur met haar bestrijdingsmiddelen als veroorzaker van de klimaatverandering. Een voedselbos daarentegen biedt biodiversiteit en volgens sommigen zelfs meer voedsel dan een traditionele akker, door haar gelaagdheid. Of voedselbossen daadwerkelijk de nieuwe norm zouden moeten worden als het gaat om voedselproductie, weten we nog niet. Daar moeten de bossen nog een jaar of 10 voor kunnen groeien. Pas dan zijn ze op hun best.

vandaag geopend tot 17:30 uur

  • Middellandseweg 4, Oudeschild, Texel
  • 1 mei - 1 november
  • Maandag - Zaterdag
  • 9.30 - 17.30 uur
  • Gratis entree

PLUKDAGEN

Je eigen fruit oogsten kan op plukdagen in het voedselbos. Mandjes en bakjes zijn verkrijgbaar bij de kassa, de oogst kost 7,- per kg. De komende tijd zijn aardbeien-plukdagen wekelijks van maandag tot en met zaterdag.

TERRAS EN BOERDERIJWINKEL

Fruit, noten, kruiden en groenten uit het voedselbos worden dagelijks door ons geoogst en verwerkt. Geniet hiervan op het binnen- en buitenterras of koop deze oogst in onze boerderijwinkel.

OP AVONTUUR IN HET VOEDSELBOS

Ren, klim en kruip over het kabouterpad (geschikt voor kinderen tot 10 jaar) of wandel, geniet, relax en ontdek wat er allemaal groeit in het voedselbos.

RONDLEIDING (TICKETS)

Kom meer te weten over het voedselbos tijdens een rondleiding met aansluitend een proeverij. Rondleidingen kunnen op dit moment nog niet geboekt worden.